Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Comunicate de presă            

 

Un deceniu de Spații Verzi: cel mai vechi program de CSR al MOL România a susținut cu 1 milion de euro peste 400 de proiecte

 

 

 • Programul Spații Verzi, o inițiativă a MOL România și a Fundației pentru Parteneriat pentru implicarea tinerilor în acțiuni de amenajare a spațiilor verzi, împlinește zece ani
 • În cadrul acestui program au fost finanțate 424 de proiecte de mediu cu suma totală de 4,83 milioane lei
 • Peste 171.000 de copii și tineri din toate zonele țării au fost implicați în acțiunile derulate în cadrul programului Spații Verzi

 

17 decembrie 2015, Cluj-Napoca – Spații Verzi, cel mai vechi program de responsabilitate socială al MOL România, desfășurat împreună cu Fundația pentru Parteneriat, împlinește un deceniu de existență neîntreruptă. Prin intermediul acestei platforme au fost plantați 69.000 de pomi și arbuști, au fost reabilitate terenuri cu o suprafață de 428.000 de metri pătrați și au fost amenajate 71 de poteci tematice în ariile naturale protejate.

 

“Suntem onorați să putem anunța că programul Spații Verzi, una dintre primele platforme de responsabilitate socială ale MOL România, a ajuns la frumoasa vârstă de zece ani. MOL România a sprijinit în ultimii zece ani acest program, ceea ce demonstrează seriozitatea și consecvența în îndeplinirea angajamentelor asumate față de comunitate. Pe de altă parte, dacă privim acest moment aniversar și ca pe un moment de bilanț, ne dăm seama că rezultatele obținute sunt impresionante, mai ales în ceea ce privește implicarea comunităților. Acest bilanț ne îndreptățește să credem că programul nostru, prin impactul său asupra comunităților, a pus bazele unei transformări pozitive, cu rezultate solide pe termen lung. De aceea vom continua să încurajăm și să sprijinim comunitățile care vor să înfrumusețeze mediul în care trăiesc”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.

 

În cei zece ani de la lansarea programului Spații Verzi, MOL România și Fundația pentru Parteneriat au finanțat 424 de proiecte cu o sumă totală ce depășește 4,8 milioane de lei. Peste 170.000 de copii și tineri au fost implicați în acțiunile de creare și re-creare a spațiilor verzi și de promovare a ariilor naturale protejate, având astfel ocazia de a învăța dar și de a contribui în mod direct la activități menite să protejeze mediul.

 

„Colaborarea dintre MOL România și Fundația pentru Parteneriat durează de o decadă. O decadă în care am sprijinit mobilizarea și implicarea a zeci de mii de oameni în activități de protejare a mediului, o decadă în care am fost împreună  de partea verdelui,  contribuind astfel la înfrumusețarea a sute de zone urbane și la apărarea superbelor arii protejate din România. Cei zece ani de parteneriat și rezultatele obținute reprezintă dovada vie a faptului că sfera de afaceri și sfera neguvernamentală pot lucra împreună pentru a produce schimbări pozitive la nivelul societății”, a declarat László Potozky, fondator și director al Fundației pentru Parteneriat.

 

Zece ani de Spații Verzi (2006-2015) în cifre:

 

 • 4,83 mil. lei: suma totală cu care MOL România și Fundația pentru Parteneriat au finanțat proiecte din domeniul protecției mediului ale organizațiilor  neguvernamentale
 • 424: numărul proiectelor finanțate                           
 • 171.075: numărul total al copiilor și tinerilor implicați în activități ecologice și/sau de educație ecologică                                              
 • 69.539: numărul pomilor și arbuștilor plantați prin proiectele finanțate de Spații Verzi
 • 62.589: numărul total al florilor plantate                                         
 • 428.327 mp: suprafața totală a terenurilor urbane reabilitate         
 • 71: numărul potecilor tematice noi amenajate în ariile naturale protejate   
 • 69: numărul activităților Junior Ranger (tabere)
 • 479: numărul activităților extrașcolare de educație ecologică organizate (prezentări, excursii, concursuri, expoziții și alte evenimente) 

 

Programul Spații Verzi, este o inițiativă comună a MOL România și a Fundației pentru Parteneriat lansată în 2006 sub forma unui program de grant-uri ce a urmărit implicarea copiilor și a tinerilor în proiecte de amenajare a spațiilor verzi. Programul se desfășoară sub forma unui concurs anual de proiecte, care sunt derulate de către asociațiile și organizațiile care primesc finanțări.  Programul este structurat pe două arii majore: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt căutate și recompensate acele proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale, derulate de ONG-uri în parteneriat cu diferite instituţii. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt finanțate acele proiecte care urmăresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a îmbunătăți nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, a comunităţilor locale precum şi al administratorilor de arii protejate.

 

Premiile Spații Verzi 2015

 

Câștigătorul premiului „Spații Verzi” 2015: Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL

Proiectul cu titlul ”Grădina aromată a timpului” s-a desfășurat în orașul Hațeg, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului în perioada aprilie – septembrie 2015.  Scopul proiectului a fost acela de a crea un spațiu verde urban destinat elevilor și turiștilor, dar și persoanelor cu deficiențe de vedere, ce combină, în scop educațional, geo și fito-diversitatea locală. Spațiul amenajat cuprinde trei zone distincte: Aleea timpului, Grădina cu plante aromatice și Grădina Bunicii. Prin intermediul panourilor explicative, zonele sunt interpretate și în limbaj Braille astfel încât să fie accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere. Fiecare dintre cele trei zone cuprinde și elemente de land art, de promovare a unor vechi meșteșuguri locale sau de atracție turistică (ex. mozaic din piatră ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele împletite, gard de piatră, piatra meteorologică). A mai fost amenajată o simeză în aer liber, un spațiu de relaxare și o căsuță a voluntarilor. Toate lucrările de amenajare au fost completate cu workshop-uri practice, în urma cărora au rezultat materiale destinate susținerii celor trei module educaționale.

 

Câștigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2015: Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius

Proiectul premiat, denumit „Cu Junior Rangerii implicăm comunitățile în păstrarea și promovarea valorilor naturale”, a avut ca scop implicarea comunității în promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea și amenajarea traseului de moutain bike „Săritoarea Ieduțului”, lecții în aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum și acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în rândul tinerilor din 6 comunități prin activități de tip Junior Ranger și promovarea acestoraprin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?” - disponibil on-line. În cadrul taberei Junior Ranger s-au desfășurat activități educaționale, recreative, jocuri, activități de conștientizare a importanței protejării speciilor și habitatelor.

Proiectul a fost implementat în perioada 15 aprilie – 28 septembrie. În cadrul proiectului asociația a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, în cadrul căruia au avut loc un târg de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustări de produse tradiționale, întreceri și concursuri inedite.

 

Bugetul anual alocat programului de către MOL România este de 670.000 de lei. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spațiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanțare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro , www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

 

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinațională integrată și independentă din domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări, o echipă dinamică de 27.000 de angajați în întreaga lume și o tradiție de peste 100 de ani în domeniul petrolier. Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, cu operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 14 țări. Grupul controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de circa 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 11 țări, din care 200 în România.

 

Despre Fundația pentru Parteneriat

Fundația pentru Parteneriat sprijină îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile. Fundația dezvoltă si implementează o gamă largă de programe și instrumente, care includ finanțările, asistența tehnică, instruirea precum și programe operaționale specifice având ca scop sprijinirea inițiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităților. Astfel, prin intermediul programelor de finanțare derulate de fundație, în ultimii 16 ani au fost sprijinite cu peste 45 de milioane de lei aproape 1.100 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

 

 

Contacte pentru presă

 

Erzsébet Felméri

Coordonator CSR & Social Media

MOL Romania

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Andrea Cseke

Manager program

Fundația pentru Parteneriat

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 

 

 

 

50 de proiecte au obtinut finantare - 2014

2014. 04. 10.  

MOL România va acorda finantãri de 650.000 de lei pentru 50 de proiecte de mediu în cadrul programului Spatii Verzi derulat împreunã cu Fundatia pentru Parteneriat

 • MOL România va acorda finantãri de 650.000 de lei pentru realizarea a 50 de proiecte de protectia mediului în cadrul celei de-a noua editii a programului Spatii verzi derulat împreunã cu Fundatia pentru Parteneriat
 • Finantãrile totale acordate de la începutul programului depãsesc, astfel, echivalentul a 1 milion de euro
 • Proiectele din a noua editie a programului Spatii Verzi vor fi realizate în 24 de judete din tarã

10 Aprilie, 2014 - MOL România va finanta cu 650.000 de lei un numãr de 50 de proiecte de protectia mediului, în cadrul celei de-a noua editii a programului Spatii Verzi, derulat de companie împreunã cu Fundatia pentru Parteneriat.

MOL România a lansat programul Spatii Verzi în urmã cu aproape un deceniu si compania a rãmas fidelã devizei «Pentru cei ce vor mai mult verde». Ne propunem sã ne implicãm mai mult, sã facem mai mult pentru comunitate si credem cã responsabilitatea noastrã fatã de mediu trebuie dublatã de eforturi consecvente pe termen lung. Este parte a filosofiei noastre de afaceri si vom rãmâne un partener de încredere al celor care vor sã realizeze proiecte «verzi», care vor înfrumuseta si îmbunãtãti viata comunitãtilor, cu efecte durabile si sustenabile”, a declarat Kinga Daradics, CEO si Country Chairman MOL România.

Fundatia pentru Parteneriat a selectat cele 50 de proiecte, care vor primi finantãri totale de 650.798 lei, dintr-un numãr de 179 de cereri de finantare, din 35 de judete. La fel ca în ceilalti ani, Programul Spatii Verzi 2014 are douã componente - Spatii Verzi Urbane si Arii Naturale Protejate.

”Evaluarea proiectelor din cadrul celor douã componente ale programului Spatii Verzi ne-a demonstrat interesul continuu al organizatiilor neguvernamentale si a comunitãtilor de a se angaja în activitãti care se ducã la îmbunãtãtirea conditiilor de mediu urbane, respectiv la constientizarea valorii patrimoniului natural din România. Modalitãtile de abordare descrise în cadrul proiectelor aprobate sunt caracterizate printr-un grad ridicat de inovatie si creativitate”,- a declarat László Potozky, director al Fundatiei pentru Parteneriat.

Pentru componenta Spatii Verzi Urbane au fost depuse 94 de proiecte, dintre care 27 au fost declarate câstigãtoare de cãtre comitetul de evaluare a programului. Asociatiile câstigãtoare vor reamenaja curti de scoli, de grãdinite, parcuri publice, curti ale centrelor de copii în 25 de orase din 17 judete.

De asemenea, vor fi plantati peste 2.000 de arbori si arbusti si în jur de 14.000 flori, pe o suprafatã de 30.000 mp de spatii verzi. Aceste terenuri vor deveni spatii de desfãsurare a unor activitãti de constientizare de protectia mediului, în special pentru elevi.

Un numãr de 85 de proiecte au fost propuse pentru finantare la categoria Arii Naturale Protejate, iar 23 dintre acestea au fost selectate pentru finantare. Câstigãtorii au obtinut fonduri pentru activitãti tip Junior Ranger, amenajarea de potecilor tematice, organizarea de evenimente precum „Ziua Rezervatiei”, „Ziua Biodiversitãtii”, expozitii si amenajarea  unor centre de vizitare. Proiectele se vor derula în 14 judete din tarã.

În cadrul celor opt editii anterioare ale programului Spatii Verzi, desfãsurate în perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari. Proiectele finantate au „înverzit” o suprafatã de circa 363.000 de metri pãtrati. De asemenea, Spatii verzi a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitãti variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumati în domeniul protectiei si conservãrii patrimoniului natural, înfiintarea de poteci tematice în scop educational.

Suma maximã ce poate fi alocatã unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individualã este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi gãsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinationalã integratã si independentã, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operatiuni în peste 40 de tãri si aproximativ 29.000 de angajati în întreaga lume. Grupul are peste 75 de ani de experientã în explorarea si productia de hidrocarburi, având în prezent operatiuni de productie în 8 tãri si activitãti de explorare în 13 tãri. Grupul controleazã patru rafinãrii si douã unitãti petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia si Croatia. Compania are, de asemenea, o retea de peste 1.700 de benzinãrii în Europa Centralã si de Sud-Est, în 11 tãri, dintre care 147 în România. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul tãrii, dintre care unul a fost ratificat de cãtre Guvernul României.

Despre Fundatia pentru Parteneriat

Fundatia pentru Parteneriat sprijinã îmbunãtãtirea mediului si dezvoltarea comunitãtilor din România, contribuind astfel la formarea unei societãti durabile. Fundatia dezvoltã si implementeazã o gamã largã de programe si instrumente, care includ finantãrile, asistenta tehnicã, instruirea precum si programe operationale specifice având ca scop sprijinirea initiativelor de dezvoltare durabilã si de sprijinire a comunitãtilor. Astfel, prin intermediul programelor de finantare derulate de fundatie, în ultimii 15 ani au fost sprijinite cu peste 17 de milioane de lei cele 858 de proiecte de protejare a mediului si de dezvoltare comunitarã derulate de ONG-uri. 

 

 

Programul Spatii Verzi 2014

MOL România si Fundatia pentru Parteneriat lanseazã a noua editie a programului Spatii Verzi, în urma cãreia finantãrile totale acordate vor depãsi un milion de euro

 

 • MOL România va acorda finantãri de 670.000 de lei în a noua editie a programului Spatii Verzi, pentru proiecte de protectia mediului
 • Finantãrile totale acordate de la începutul programului vor depãsi echivalentul a 1 milion de euro
 • Societatea Ornitologicã Românã a câstigat premiul „Arii Naturale Protejate”, acordat în premierã celui mai bine implementat proiect din editia 2013

 

21 ianuarie 2014, Miercurea-Ciuc - MOL România si Fundatia pentru Parteneriat au lansat a noua editie a concursului de proiecte „Spatii verzi”, prin care MOL România va pune la dispozitie finantãri totale de aproape 670.000 de lei pentru organizatiile care vor realiza proiecte pentru ariile naturale protejate si spatiile verzi din zonele urbane.

 

“Spatii Verzi este primul program de responsabilitate socialã înfiintat de MOL România si suntem mândri cã am devenit un partener consecvent al organizatiilor si voluntarilor care se implicã în programele de protectie a mediului. Sprijinul financiar cumulat acordat de MOL România va depãsi, cu editia actualã, echivalentul a 1 milion de euro, iar scopul proiectelor este, pe lângã obtinerea unor rezultate de impact, cresterea gradului de constientizare ceea ce priveste protejarea naturii si cultivarea ideii de responsabilitate pentru naturã a membrilor comunitãtilor, în special a celor tineri”, a declarat Kinga Daradics, Chairman & CEO MOL România.

 

„Programul Spatii Verzi reuseste în fiecare an sã mobilizeze si sã angreneze un numãr impresionant de organizatii neguvernamentale si de voluntari în activitãti mediu-protective. Succesul acestui program se datoreazã în mare parte si faptului cã este conceput si dezvoltat de cei doi parteneri - MOL România si Fundatia pentru Parteneriat - în asa fel încât  sã  corespundã nevoilor grupurilor tintã si ca atare sã trezeascã interesul si dorinta de implicare a comunitãtilor. În acelasi timp programul are la bazã una dintre cele mai longevive parteneriate de tip ONG - corporatie din România, aspect ce-i conferã un caracter strategic si  asigurã beneficii durabile tuturor factorilor implicati”, a declarat László Potozky – director al Fundatiei pentru Parteneriat.

 

Termenul limitã pentru depunerea cererilor de finantare este 18 februarie 2014, iar câstigãtorii vor fi anuntati la sfârsitul lunii martie. Suma maximã ce poate fi alocatã unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individualã este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi gãsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

De asemenea, Fundatia pentru Parteneriat va pune la dispozitie pe paginile sale de internet manuale educative în care cei interesati vor putea gãsi idei pentru realizarea activitãtilor ecologice. Fondurile sunt disponibile pentru urmãtoarele tipuri de activitãti:

 • crearea si reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice,
 • educatie ecologicã non-formalã în rândul tinerilor si a comunitãtilor locale,
 • Junior Ranger – implicarea tinerilor în actiuni de conservare a biodiversitãtii si de ocrotire a naturii în arii protejate,
 • Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective si implicarea comunitãtilor locale în acest demers,
 • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate,
 • crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educational,
 • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internationale a Biodiversitãtii.

 

Câstigãtorii premiilor Spatii verzi

Câstigãtorul premiului „Spatii Verzi” 2013 este Asociatia „Lumina Verde” din Sângeorgiu de Pãdure,   organizatie ecologicã pentru tineri înfiintatã în 2006, având ca membri profesorii Liceului Tehnologic „Sfântu Gheorghe” din localitate. Scopul organizatiei este educatia ecologicã a elevilor scolii. Proiectul intitulat „O curte verde pentru copii sãnãtosi” a câstigat premiul Spatii Verzi datoritã ideii originale si a potentialului eco-educativ a grãdinii create în curtea liceului, oferind un mediu plãcut atât în timpul pauzelor cât si pe parcursul activitãtilor educationale.

Valoarea premiului este echivalentul sumei acordate acestei organizatii prin finantarea din anul tercut.

 

Câstigãtorul premiului „Arii Naturale Protejate” editia 2013 este Societatea Ornitologicã Românã prin Sucursala Covasna. Proiectul sãu a vizat organizarea primului concurs regional de ornitologie, la care au participat 7 judete din România. Totodatã, societatea a organizat „Ziua biodiversitãtii” în sapte unitãti scolare si o tabãrã de educatie ecologicã de tip Junior Ranger în cadrul rezervatiei Delta Dunãrii. Acest premiu a fost lansat începând cu editia  trecutã, iar câstigãtorul a reusit implice un numãr semnificativ de voluntari, sã atragã atentia publicului asupra importantei ariilor naturale si a aplicat idei creative si inovatoare pe parcursul proiectului.

Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.

Detalii despre program

În 2013, MOL România a acordat finantãri în valoare cumulatã de aproximativ 646.000 lei, pentru 51 de proiecte, în care au fost implicate peste 25.000 de persoane. Au fost înfiintate sau reamenajate spatii verzi urbane cu o suprafatã totalã de 28.850 de metri pãtrati si au fost plantati peste 3.140 de arbori si arbusti, precum si 5.268 de rãsaduri de flori. De asemenea, organizatiile sprijinite au amenajat 9 poteci tematice si au organizat 12 evenimente legate de „Ziua Biodiversitãtii” si „Ziua Ariei Naturale Protejate”.

 

În cele opt editii anterioare, desfãsurate în perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari, echivalentul aproximativ al numãrului locuitorilor oraselor Satu Mare / Buzãu. Proiectele finantate au „înverzit” o suprafatã de circa 363.000 de metri pãtrati. De asemenea, „Spatii verzi” a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitãti variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumati în domeniul protectiei si conservãrii patrimoniului natural, înfiintarea de poteci tematice în scop educational.

 

 

Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 2751833