Fundația pentru Parteneriat

Agenda 21

Agenda Locală 21

"Agenda 21 Locală" este un plan de dezvoltare la nivel local, promovat de Organizația Națiunilor Unite în 1992 la Rio de Janeiro, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Mediu și Dezvoltare. "Agenda 21 Locală" promovează principiile dezvoltării durabile la nivelul administrațiilor locale, fiind aplicată în peste 3000 de orașe din Europa.

La inițiativa Fundației pentru Parteneriat Programul Agenda 21 Locală a fost demarat și în Miercurea Ciuc în luna octombrie 2001. Programul a fost implementat și cofinanțat de către Centrul Național de Dezvoltare Durabilă,  Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite , Fundația pentru Parteneriat în parteneriat cu Primăria Miercurea Ciuc.

După succesul programului în Miercurea Ciuc, Fundația pentru Parteneriat a contribuit și la procesul de extindere a programului în alte localități ale României.
O nouă convenție de parteneriat a fost realizat cu Centrul Național de Dezvoltare Durabilă și cu Environmental Law Institute din SUA cu scopul de a implementa un program de dezvoltare durabilă, care să fie conectat cu programul Agenda 21 în două orașe: Mediaș și Sighișoara.

Pentru a atinge acest scop, cei trei parteneri au demarat un proiect comun care a inclus o componentă de finanțare și una de dezvoltare a capacității factorilor interesați din cele două orașe. Ambele componente au avut ca scop stabilirea cooperării dintre diferiți factori implicați, pentru a continua procesul de dezvoltare durabilă.

Ca parte a programului au fost finanțate trei proiecte de protecția mediului. Aceste proiecte au fost implementate de coaliții formate din organizații neguvernamentale locale.
Cele trei proiecte au fost:
- "Pro Natura Mediensis - Cetățenii Mediașului și Natura - o coabitare de durată"- în Mediaș
- "Conservarea și dezvoltarea potențialului lacului Serches"- în Sighișoara
- "Adoptă un stejar" - în Sighișoara