Fundația pentru Parteneriat

Dialog

DIALOG

Programul "Dialog" a fost primul program operațional al Fundației pentru Parteneriat, care reprezenta de fapt un exercițiu democratic permanent pentru încurajarea inițiativei civice, un proces imparțial și de durată pentru crearea unui sistem de comunicare și colaborare între cetățeni și administrația locală.

Proiectele derulate în cadrul acestui program au vizat influențarea atitudinii cetățenilor și instituțiilor publice în scopul rezolvării problemelor comunității.

Pentru implicarea cetățenilor în procesul decizional unul dintre obiectivele principale ale programului "Dialog" a fost editarea și distribuirea diverselor materiale informative cu caracter civic. De asemenea au fost organizate mai multe foruri civice. Membrii grupurilor civice au luat parte la ședințele Consiliului Local din Miercurea Ciuc. Au fost organizate mai multe întâlniri cu reprezentanții a diverse instituții publice.

Principalele realizări ale programului "Dialog" au fost:

• Un număr crescut de participanți la diverse evenimente, în comparație cu alte evenimente pe teme comunitare sau culturale.
• Soluționarea problemelor comunității, identificate de cetățeni în timpul implementării programului cu ajutorul autorităților și factorilor responsabili locali.
• Recunoașterea programului ca un mijloc de a rezolva problemele sociale printr-un dialog deschis, indiferent de natura problemei comunității.

Un factor important care a determinat reușita programului a fost reprezentat de varietatea de metode utilizate de-a lungul anilor pentru a determina autoritățile să-și asume responsabilitatea acțiunilor lor.

Programul Dialog a funcționat în cadrul Fundației pentru Parteneriat până la data de 30.06.2004. Începând cu luna iulie programul a fost transferat - împreuna cu ehipa acestuia - la Asociația Eurocultura.