Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Programe
Arborele Anului

ARBORELE ANULUI                                                       Promovat de:

Arborii sunt frumoşi şi folositori şi au reprezentat simbolul vieţii încă din cele mai vechi timpuri. Arborii au asigurat oamenilor de-a lungul timpurilor hrană, protecţie, şi chiar imortalitate. Multe naţiuni cred că sufletele ce ne-au părăsit , se ridică către ceruri prin crengile arborilor înalţi.
Arborii sunt parte organică a peisajului şi ca atare merită respectul şi admiraţia noastră. Ei necesită spaţiu şi îngrijire, dar din păcate în timpurile noastre devin din ce în ce mai mult victime ale activităților umane, cu toate că nimic nu e mai dezolant decât un peisaj defrişat.

Competiţia Arborele Anului a fost lansată şi derulată de către Fundaţia pentru Parteneriat şi promovată de Europa FM în perioada 2010-2012. Partener media ne-a fost Think Outside the Box.

Prin această competiţie am intenţionat să  atragem atenţia asupra importanţei arborilor în mod specific şi asupra necesităţii protejării mediului în mod general.

În concurs puteau fi înscrişi poveştile unor arbori  importanţi pentru comunitate, arbori rari sau mistici, cunoscuţi ca simboluri locale. Principalul criteriu de selecţie a fost povestea arborelui nominalizat.

Premiul oferit de Fundaţia pentru Parteneriat  de 3.000 lei putea fi folosit pentru îngrijirea arborelui, pentru refacerea sau crearea unui spaţiu verde ori pentru plantarea unor puieţi.

Programul a avut un real succes. În aceşti doi ani s-au primit în total 114 aplicaţii. Pentru arborii finalişti s-au numărat 139.758 voturi. Site-ul programului a fost vizitat de peste 256.000 ori de către 185.000 de vizitatori. Au apărut peste 750 de ştiri,  atât în publicaţii locale, judeţene cât şi în naţionale, zeci de interviuri la radio, televiziuni, etc. S-au editat 2 cărţi care cuprind fotografiile şi poveştile arborilor câştigători, ai celor care au ajuns în finală, precum şi descrierea campaniilor derulate pentru primii doi clasaţi. În ediţia din 2011 am introdus şi o poveste tristă – trimisă de un aplicant - despre legătura strânsă dintre om şi arbori, care ne-a impresionat.

Cei doi arbori câştigători au participat la faza europeană a competiţiei – Arborele Anului în Europa – unde, în anul 2011 Teiul din Leliceni a câştigat locul I iar în anul 2012 Ulmul din Căpeni a câştigat locul II.

Premierea câştigătorilor a avut loc la Bruxelles, la sediul central al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

 


<< Înapoi


Audio
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 5571092