În cazul organizaţiilor nou înfiinţate, care nu au un raport de activitate pe anul 2011, ce anume vor ataşa în locul acestuia?
Organizaţiile înfiinţate în 2011 sau 2012 vor depune o descriere a activităţilor implementate până în prezent. Atât raportul anual, cât şi descrierea activităţilor, includ, de obicei, informaţii specifice, cum ar fi: misiunea, obiectivele, programele, informaţii financiare, lista membrilor consiliului director etc. Forma de prezentare şi conţinutul specific al raportului anual reprezintă alegerea liberă a solicitantului.
În ce limbă se va completa dosarul cererii de finanţare?
Dosarul cererii de finanţare se va completa exclusiv în limba engleză. În acest sens vă rugăm să verificaţi secţiunile 3.2 Application dossier şi 3.3.2 Administrative compliance and eligibility verification din Ghidul solicitanţilor.
Cum se pot identifica parteneri din Elveţia?
În vederea identificării unor potenţiali parteneri elveţieni, vă rugăm să consultaţi adresa
Care este procentul de cofinanţare pe care trebuie sa îl aducă organizaţia solicitantă, împreună cu partenerii (dacă e cazul)?
Procentul minim de cofinanţare din totalul costurilor eligibile diferă în funcţie de tipul organizaţiei solicitante, astfel:
- dacă solicitantul este instituţie publică, autoritate publică, entitate teritoriale cofinanţarea reprezintă minim 15% din totalul costurilor eligibile ale proiectului
- dacă solicitantul este ONG, partener social cofinanţarea reprezintă minim 10% din totalul costurilor eligibile ale proiectului
Se pot depune proiecte pe alte domenii tematice de interes decât cele enumerate în Ghidul solicitanţilor?
Domeniile tematice de interes din Ghidul solicitanţilor sunt menţionate cu titlu exemplificativ, fără a fi limitate la acestea. Proiecte care vizează alte domenii tematice pot fi susţinute, dacă acestea sunt însoţite de o justificare clară şi pertinentă, pentru a se adresa obiectivelor specifice ale Schemei de grant pentru Parteneriate.
Cofinanţarea poate să provină din alte fonduri nerambursabile?
Cofinanţarea trebuie să provină fie din resurse proprii ale solicitantului (şi/sau ale partenerului/ilor) sau din alte surse de finanţare, altele decât fonduri elvețiene, ale Uniunii Europene, SEE şi Programul norvegian de cooperare cu România Norway grants.
Proiectul se poate desfăşura şi înafara României?
Toate activităţile unui proiect trebuie să se desfăşoare în România. Cu toate acestea, dacă există o justificare adecvată şi convergentă cu obiectivele programului, sunt permise excepţii pentru anumite evenimente, cum ar fi o mică parte din activităţile proiectului care implică schimbul de know-how, instruiri, vizite de studiu, participare la seminarii/conferinţe etc. care pot avea loc în străinătate.
Cofinanţarea trebuie dovedită la începutul proiectului?
Cofinanţarea nu trebuie dovedită la începutul proiectului, ea trebuie asumată prin dosarul cererii de finanţare la momentul depunerii şi prin contractul de finanţare nerambursabilă.
In momentul raportării, se va menţiona în clar care dintre costurile realizate sunt acoperite de grant şi care reprezintă contribuţia proprie.
Există un curs valutar CHF stabilit pentru completarea Anexei II - Bugetul proiectului?
Pentru depunerea propunerii de proiect, nu exista un curs valutar stabilit, astfel solicitantul este liber să îţi aleagă paritatea CHF-RON.
Câte proiecte poate depune o organizaţie?
O organizaţie poate să depună maxim un proiect, indiferent de tipul de grant (grant mic sau grant mare). O organizaţie poate să fie partener în câte proiecte îi permite capacitatea organizaţională, nefiind o limitare în acest sens.
Cum se depune dosarul cererii de finanţare?
Dosarul cererii de finanţare trebuie depus în 4 (patru) exemplare tipărite (1 original şi 3 copii), împreună cu o copie electronică (de ex. CD) care cuprinde toate documentele dosarului cererii de finanţare. Copia electronică va include formularul Cererii de finanţare şi Bugetul proiectului (editate într-un mod care poate fi citit prin programul Microsoft Office 2007) şi toate celelalte documente ale dosarului cererii de finanţare listate în Secţiunea 3.2 din Ghidul solicitanţilor (scanate).
Cum se alocă grantul între partea română şi partea elveţiană?
Din totalul grantului, un procent de minim 51% trebuie alocat părţii române (solicitant, şi, dacă e cazul, partener/i din România), iar un procent de maxim 49% revine părţii elveţiene (partener/i elveţieni).
Sumele din Anexa II - Bugetul proiectului includ şi TVA?
Sumele care se trec în Anexa II -Bugetul proiectului vor include şi TVA, aceasta fiind eligibilă în măsura în care nu poate fi recuperat de solicitant şi/sau partner/i conform reglementărilor legale în vigoare.
O organizaţie poate depune proiecte atât pe Schema de grant pentru Parteneriate, cât şi pentru Schema de grant pentru ONG-uri?
Da, un solicitant poate să depună proiectele pe ambele scheme de grant, în funcţie de capacitatea sa organizaţională şi de limitările impuse de fiecare schema de grant în parte cu privire la numărul proiectelor depuse.
Fondul Tematic pentru Parteneriate si Experti
Schema de grant pentru Parteneriate
Cererea de propuneri de proiecte - Runda 1
OBIECTIVUL GENERAL AL SCHEMEI DE GRANT PENTRU PARTENERIATE este sa promoveze si/sau sa consolideze parteneriatele institutionale dintre partenerii romani si elvetieni pentru:
a contribui la solutionarea provocarilor specifice dezvoltarii;
intarirea capacitatii si structurilor partenerilor institutionali romani;
a beneficia de valoarea adaugata elvetiana;
a contribui la intarirea parteneriatelor.
ALOCAREA FINANCIARA vizata pentru prezentaCerere de propuneri de proiecte este de 2.500.000 CHF (1.000.000 CHF pentru granturi mici si 1.500.000 CHF pentru granturi mari).
VALOAREA FINANTARILOR NERAMBURSABILE:
granturi mici: 10.000 CHF - 100.000 CHF
granturi mari: 100.001 CHF - 250.000 CHF
CINE ADMINISTREAZA PREZENTUL FOND TEMATIC:
Organismul Intermediar Elvetian pentru administrarea Fondului Tematic pentru Parteneriate si Experti este un consortiu format din
organizatii neguvernamentale si nonprofit, infiintate legal si cu sediul in Romania, organizate si conduse conform legislatiei romanesti in vigoare cu privire la organizatiile neguvernamentale;
autoritati romane locale si centrale, institutii/agentii publice, servicii guvernamentale deconcentrate la nivel local, instituţii de educaţie, institute de cercetare cu profil non-profit
entitati teritoriale romane
parteneri sociali romani (sindicate si patronate reprezentative si recunoscute la nivel national).
CINE POATE FI PARTENER:
In cadrul prezentei Cereri de propuneri de proiecte, parteneriatul cu organizații/ institutii din Elvetia este obligatoriu.
Parteneri elvetieni pot fi:
organizatii neguvernamentale si nonprofit, inregistrate conform legislatiei in vigoare in aceasta tara;
organizatii publice/ guvernamentale;
entitati teritoriale;
parteneri sociali (sindicate si patronate reprezentative si recunoscute la nivel national).
Partenerii romani pot fi:
organizatii neguvernamentale si nonprofit;
autoritati romane locale si centrale, institutii/agentii publice, servicii guvernamentale deconcentrate la nivel local, instituţii de educaţie, institute de cercetare cu profil non-profit;
entitati teritoriale romane;
parteneri sociali romani (sindicate si patronate representative si recunoscute la nivel national).
DURATA PROIECTELOR:
Durata unui proiect va fi de minim 18 luni si maxim 36 luni; numai in cazuri exceptionale si bine justificate, durata proiectelor poate fi mai mica de 18 luni (dar nu mai putin de 12 luni) si doar in cazul granturilor mici.
CATE CERERI DE FINANTARE SE POT DEPUNE DE CATRE UN SOLICITANT:
Un solicitant poate depune maxim 1 (una) cerere de finantare, indiferent de tipul de grant vizat.
UNDE SE DEPUN DOSARELE CERERILOR DE FINANTARE:
Cererile de finantare vor fi completate in limba engleza si se vor depune la urmatoarea adresa:
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Strada Nerva Traian nr.21, Bucuresti, sector 3, cod postal 031044
In atentia: Irina Bejan
TERMENUL LIMITA pentru depunerea cererilor de finantare: 23 august 2012, orele 17:00.
PANA CAND SE POT ADRESA INTREBARI:
Pot fi trimise intrebari prin e-mail la adresa partnership@fdsc.ro sau prin fax la numarul 021 310 01 80, nu mai tarziu de 17 august 2012. Raspunsurile vor fi transmise cel mai tarziu pana pe data de 21 august 2012.
Pentru informatii referitoare la sesiunile de infomare, click aici.
Descărcarea ghidului solicitnatilor si a documentelor de aplicare se poate face făcând click pe mapa: Descărcare documente. (în colţul din dreapta sus al acestei pagini)