Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Apariţii în presă
E gata parcul voluntarilor de sub Tâmpa 2014-08-29  

E gata parcul voluntarilor de sub Tâmpa

• Braşovul are, de ieri, un parc de educaţie ecologică făcut 100% de voluntari
• În vechiul parc au fost adăugate piese noi de mobilier urban, rezultate din materiale reciclabile, iar pe latura dinspre zidul cetăţii a fost realizată o alee tactilă

Braşovul are, de ieri, un parc de educaţie ecologică făcut 100% de voluntari. Parcul, amenajat în zona verde de la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS) de sub Tâmpa, a fost finalizat şi inaugurat ieri cu o lecţie de educaţie ecologică. Zona de la DJTS a fost amenajată şi transformată în cel mai nou parc al oraşului în ultimele trei luni, cu ajutorul a 51 de voluntari care, împreună, au depus din iunie până acum, peste 2.000 de ore de muncă. Voluntarii au beneficiat de sprijinul Fundaţiei pentru Parteneriat şi al Primăriei Braşov, care i-au susţinut cu logistica.

Informaţii despre flora şi fauna de pe Tâmpa
Locul din faţa DJTS, aflat de multă vreme în paragină, a fost transformat într-un parc elegant, în care elevii vor beneficia de legii de educaţie ecologică, având la dispoziţie mai multe materiale informative interactive. În vechiul parc au fost adăugate piese noi de mobilier urban, rezultate din materiale reciclabile, iar pe latura dinspre zidul cetăţii a fost realizată o alee tactilă, pe care oricine poate experimenta diferite texturi specifice muntelui Tâmpa, călcând pe conuri de brad, pe frunziş sau pe scoarţă de arbori, ramuri, pietricele sau diferite tipuri de covor natural. La capătul aleii din zonă se găsesc informaţii despre speciile de plante şi, imprimate în ciment, se găsesc urme ale animalelor care trăiesc pe Tâmpa. Tot ca un mijloc de prezentare a florei şi faunei din rezervaţie, voluntarii au amenajat şi un cub puzzle, din lemn şi adeziv. Pentru a anima parcul, într-unul din colţurile lipsite de vegetaţie a fost amenajată o „grădină verticală“, cu ghivece cu plante sezoniere. „Veneam de mulţi ani la Centrul de Tineret de aici pentru diverse activităţi de voluntariat. A apărut apoi Centrul de Voluntariat. Împreună cu cei care vin aici, mereu am considerat că parcul de la DJTS nu se prezintă în cele mai bune condiţii. Aşa a apărut ideea creării unui spaţiu inovativ aici, pentru a le oferi copiilor şi tinerilor un loc pentru lecţii interactive de educaţie ecologică“, spune Laura Istrate, coordonatorul Centrului de Voluntariat Braşov.

2.000 de ore de muncă voluntară
Cel mai tânăr dintre voluntarii care au lucrat, în ultimele trei luni, la amenajarea parcului de educaţie ecologică de sub Tâmpa este Adrian. E un puşti de 8 ani pe care colegii l-au poreclit „Buldozerul“, după forţa de care a dat dovadă când au săpat pământul pentru amenajarea zonelor din parc. Puştiul nu ştie exact cum este cu „voluntariatul“, însă i s-a părut normal să muncească pentru amenajarea parcului, fără a fi plătit. „Am plantat flori, am săpat foarte tare pe-aici. Nu ştiu ce e ăla un voluntar, dar e super să o faci“, a spus cel mai tânăr voluntar care a lucrat la amenajarea primului parc de educaţie ecologică din Braşov. Per total, la amenajarea parcului au contribuit 51 de voluntari, care din iunie până acum au lucrat împreună peste 2.000 de ore. Proiectul şi designul parcului au fost concepute de Raluca şi Ştefania, două specialiste în arhitectură şi urbanism. Nicolae Cioc, care a asigurat în mod voluntar dirigenţia de şantier, spune că lucrările în sine au fost grele doar prin prisma volumului de muncă. „În iunie şi iulie s-a lucrat câte trei zile pe săptămână, după ora 17, iar în august, câte cinci zile pe săptămână“, a explicat inginerul care îşi oferă gratuit serviciile la Centrul pentru Voluntariat.

Urmează o reamenajare completă
Parcul de educaţie ecologică de sub Tâmpa a costat 7.345 lei, o finanţare care a fost asigurată de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România în programul Spaţii Verzi, şi de către beneficiar. Primăria municipiului Braşov a contribuit cu o parte din materialul floricol şi dendricol din parc, iar în curând va asigura şi câteva coşuri de gunoi, va repara treptele de la Centrul de Voluntariat şi va încerca să asigure paza zonei, pentru a proteja munca voluntarilor. „I-am încurajat pe voluntari în acest proiect, atunci când am auzit de iniţiativa lor, şi sper să nu fie unica. Noi avem în vedere o reamenajarea şi o igienizare a zonei de sub Tâmpa, până la Olimpia, şi vom include şi această zonă în programul nostru, răspunzând solicitării voluntarilor de a face reparaţii la scările de la parcul lor şi de a ne ocupa de salubrizare“, a declarat primarul George Scripcaru. „Sperăm ca parcul să fie utilizat de-acum de elevii şi profesorii interesaţi de o lecţie în aer liber. Se pretează foarte bine la astfel de lecţii“, spune Alina Năstase, coordonatorul proiectului.

Autor: Mihaela Parghel, 29.08.2014

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=139652&O-initiativa-de-toata-lauda-E-gata-parcul-voluntarilor-de-sub-Timpa

 


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 4623283