Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Apariţii în presă
Au inaugurat prima grădină senzorială din Bihor - Micul paradis CSEI nr. 1 2014-09-11  

Au inaugurat prima grădină senzorială din Bihor - Micul paradis CSEI nr. 1

Elevii cu nevoi speciale ai Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea vor avea parte de o surpriză de proporţii în prima zi de şcoală. Ieri, a fost inaugurată grădina senzorială, amenajată pe parcursul verii de profesori şi voluntari, alături de câţiva elevi. Căsuţa păsărelelor, clopoţeii de vânt, ciupercuţe şi jardiniere cu plante aromatice, vor deservi elevii pe parcursul anului şcolar, în activităţile specifice sau în cele de relaxare.

Proiectul „E-Co-piii cu Cerinţe Educative Speciale", finanţat de Mol România şi Fundaţia pentru Parteneriat în cadrul programului „Spaţii verzi", a fost implementat de Asociaţia „Colaborăm, Educăm, Sprijinim" a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1, în calitate de beneficiar şi partener. Costurile s-au ridicat la 16.500 lei, din care 9.000 au venit din partea MOL România, 2.200 au fost donaţi sub formă de materiale de alţi sponsori şi 5.300 lei au fost contribuția asociaţiei şcolii. Proiectul a fost demarat încă din aprilie, când copiii cu nevoi speciale au fost la cumpărături, sau în excursii tematice, pentru a aduna materialele necesare amenajării spaţiului de joacă. Dotat cu tobogane, spaţiul nu putea fi utilizat decât pentru joacă. Din eforturile profesorilor, care pe tot parcursul verii, alături de voluntari liceeni, au muncit la renaşterea grădinii.
„Îţi place mirosul acesta? Hai să-l plantăm!", au fost îndrumaţi elevii înainte de încheierea anului şcolar. Au pipăit seminţele, le-au remarcat textura şi formele, le-au pus în pământ şi astfel s-a născut zona plantelor aromatice, în ghivece redecorate de voluntari şi expuse la nivelul solului sau pe zidurile grădinii.
Cauciucuri reciclate au luat forme şi culori vesele, scoici s-au transformat în clopoţei de vânt, căsuţe de lemn au fost montate pentru păsările cerului, iar mascota din lemn îşi aşteaptă cuminte vizitatorii.

Terapii în aer liber
Majoritatea elevilor CSEI nr. 1 au deficienţe mintale, unii la un nivel mai scăzut, alţii la un nivel mai ridicat, şi tot majoritatea au şi alte deficienţe asociate.
„Pentru elevii care au un grad mai uşor, acest loc este ideal pentru activităţi ecologice. Învaţă să planteze, să plivească, să aibă grijă de mediul înconjurător. Pentru ceilalţi, este un loc în care beneficiază de stimulare senzorială, pentru că unii sunt atât de afectaţi, încât nu putem vorbi de educaţie senzorială", a spus directorul adjunct Carmen Ilisie.
Concret, aşa cum a explicat coordonatoarea proiectului, Teodora Pantazi, elevii vor ieşi din cabinetul în care primeau, spre exemplu, cutii cu diverse plante pentru a învăţa mirosurile, în grădină. Ei vor simţi aromele şi vor avea ocazia să le asocieze cu o imagine, o culoare sau cu o textură. Gardul şi jardinierele îi vor învăţa texturi de plante, poduleţul, bârna şi traseele de buşteni îi vor stimula kinestezic şi vestibular, în timp ce puzderia de culori în care s-a îmbrăcat grădina îi va stimula vizual. Spaţiul va fi folosit atât pentru activităţi de grup, cât şi pentru activităţi individuale.
„Vrem să mulţumim voluntarilor fără de care nu ar fi fost posibil acest demers: grupul de tineri de la Clubul Leo Black Eagle şi Grădinarul Orădean, elevi de la C.N. Mihai Eminescu, C.N. „Partenie Cosma", C.T George Bariţiu; Liceul Simone Vieldin Franţa şi studenţii aflaţi în stagiul de pregătire la Celestica", a încheiat Teodora Pantazi.
Autor: Andreea COSTEA, 11.09.2014

www.crisana.ro%2Fstiri%2Finvatamant-17%2Fau-inaugurat-prima-gradina-senzoriala-din-bihor-micul-paradis-csei-nr-1-147957.html


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 4623358