Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Apariţii în presă
Livada Senzorială. Spațiu de cunoaștere și interpretare a relației om-natură în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului 2015-04-30  

O nouă inițiativă de interpretare turistică și educație nonformală în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului - Universitatea din București își propune să dezvolte o relație senzorială și afectivă a vizitatorilor cu elementele naturale.
Proiectul este o continuare a Casei Vulcanilor, realizată anul trecut la Densuș de către Voluntarii pentru Geoparc și a Grădinii Senzoriale din municipiul Galați, un proiect al Centrului de Resurse pentru Dezvoltare 2020 împreună cu Complexul Muzeal de Științele Naturii Galaţi. Cele două proiecte au fost desemnate de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat cele mai bune din anul 2014, fiind distinse cu Premiul Spații Verzi.
Livada Senzorială va implica elevii cluburilor Exploratorii de la Școlile Gimnaziale Densuș și Răchitova, precum și neobosiții Voluntari pentru Geoparc, majoritatea elevi ai Colegiului Național „I. C. Brătianu" Hațeg. Aceștia vor realiza zece instalații care se vor adresa unuia sau mai multor simțuri și vor purta denumiri precum: „Poteca Timpului", „Aleea Formelor Împietrite", „Grădina din Nori" şi altele.
Proiectul mai include un workshop despre inteligența naturii, un training pentru viitorii ghizi-animatori, pregătirea a 10 ghizi exploratori și o expoziție de fotografie „Grădina Senzorială - Livada Simțurilor. Transfer de cunoștințe și experiență pentru voluntariat în natură" în municipiul Galați.
Casa Vulcanilor, în jurul căreia se va realiza Livada Senzorială, va primi o nouă înfățișare la aniversarea unui an. Aceasta va fi redeschisă în luna iunie și va conține un mod inedit de a spune povestea vulcanilor din Țara Hațegului.
"Concret, Livada Senzorială înseamnă o serie de experiențe care se adresează celor 5 simțuri și care împreună îl face pe vizitator să simtă ce înseamnă natură, Pământ, timp și spațiu. Este o schimbare de abordare în prezentarea unei arii protejate, care de obicei înseamnă o limitare a omului. În cazul nostru în loc de a spune <<aceasta este o piatră vulcanică, are atâtea milioane de ani, are culoarea gri, e foarte dură etc.>> preferăm să-l lăsăm pe vizitator să atingă piatra și să o compare cu celelalte tipuri de roci. Este de asemenea foarte important impactul acestor proiecte în comunitate. Cu bani puțini, proveniți exclusiv de la finanțatorii care au ales proiectul în urma unei selecții naționale, se poate realiza ceva extraordinar", afirmă dr. Cristian Ciobanu, manager de proiect.
Inițiativa aparține Asociației „Drag de Hațeg" și se bucură de finanțarea Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi. Parteneri în proiect sunt Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului - Universitatea din București, Școala Gimnazială Densuș, Școala Gimnazială Răchitova, Primăria Comunei Densuș și Asociația Pro Edu Densușianu.
30 Aprilie 2015 (Radio Romania Cultural)
http://www.radioromaniacultural.ro/livada_senzoriala_spatiu_de_cunoastere_si_interpretare_a_relatiei_om_natura_in_geoparcul_dinozaurilor_tara_hategului-31337

 

 


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 4623310