Versiunea română Magyar verzió English
Pagina principală
Despre noi
Programe
Publicaţii
Media
Contact
 
Media
Apariţii în presă
Cei mai buni voluntari, pregatiti sa devina Ambasadorii Geoparcului 2016-07-26  

Cei mai buni voluntari, pregatiti sa devina Ambasadorii Geoparcului

Timp de cinci zile, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului - Geoparc International UNESCO, administrat de Universitatea din Bucuresti, 26 de voluntari pentru Geoparc au urmat un set de 5 cursuri in cadrul taberei de formare "Ambasadorii Geoparcului".

In perioada 11.07 - 15.07.2016, aspirantii la titlul de ambasador au aflat cum sa comunice si sa relationeze cu ceilalti, ce fac tinerii din alte geoparcuri internationale si din parcurile naturale, de ce este unica Tara Hategului si ce ar face daca ar fi pusi in postura de director al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului. Cursurile s-au desfasurat utilizand metode de educatie nonformala, cu o componenta puternica de dezvoltare personala si au constat in dezbateri, exercitii, studii de caz, excursii si vizite in teren. La finalul taberei, toti cursantii au trecut printr-o evaluare, in prezenta parintilor si a prietenilor. Evaluarea a constat in a vorbi in fata audientei despre ce inseamna pentru ei dobandirea statutului de ambasador, ce isi propun sa faca pentru Geoparc in perioada urmatoare si cum cred ca pot contribui la promovarea imaginii Geoparcului in tara si in strainatate.

Voluntarii au fost foarte entuziasmati de informatiile primite in timpul cursului, mai ales ca au avut posibilitatea de a-si clarifica anumite cunostinte despre conceptul de Geoparc si despre importanta lui pentru comunitate, dar si ca arie protejata de interes geologic. Cel mai mult i-a incantat insa ca au reusit sa isi invinga teama de a vorbi in public si astfel sa poata fi in masura sa le povesteasca tuturor celor interesati despre cat de frumoasa si de interesanta este Tara Hategului.

Fiecare participant a fost recompensat cu o diploma care, pe langa certificarea urmarii cursurilor de formare, include si principalele cunostinte, abilitati si atitudini obtinute pe parcursul celor cinci zile. Ei vor trebui sa urmeze insa si alte etape de formare pana la dobandirea titlului de ambasador. Prima ocazie de a-si pune in valoare cunostintele dobandite o vor avea chiar la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul Festivalului Dinozaurilor, cel mai important eveniment al verii organizat de Geoparc.

"Prin acest proiect ne-am propus sa ii ajutam pe cei mai buni voluntari sa treaca la o noua etapa, in care sa fie in masura sa isi reprezinte cu succes zona, atat la nivel national cat si international. Geoparcul este sit UNESCO si acest statut ne obliga foarte mult. Viitorii ambasadori trebuie sa fie perceputi ca o echipa de elita, in masura sa isi asume responsabilitati si sa fie un model de urmat in comunitate. Programul "Voluntari pentru Geoparc" este unul dintre cele mai de succes programe ale noastre si a fost recunoscut, in 2015, de Fundatia ProPrak drept cel mai bun program de voluntariat, din arii protejate, desfasurat in Romania. Aici, activitatea de voluntariat se face pe baza unui contract si a unui calendar de activitati, iar recunoasterea este data de certificate si diplome internationale Voluntpass, eliberate de Universitatea din Bucuresti. Ne dorim ca in urma rezultatelor obtinute aici, conceptul de ambasador sa poata fi replicat si in alte arii naturale protejate din Romania si, de ce nu, in alte geoparcuri internationale", afirma Alexandru Andrasanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului - Geoparc International UNESCO. 

Tabara de formare a fost organizata in cadrul proiectului "Ambasadorii Geoparcului", derulat de Asociatia Geomedia in parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Agentia de Protectia Mediului Hunedoara si Asociatia CRAL, cu sprijinul Asociatiei Femeilor din Sintamaria Orlea si sc Adaconi srl. Alaturi de "Educatie in Geoparc cu Andi Andezit" si "Banca de EcoInvestitii in Educatie", "Ambasadorii Geoparcului" este unul dintre cele trei proiecte din cadrul programului Spatii Verzi, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, care se desfasoara in aceasta vara, in Geoparc.  

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde intreaga Tara a Hategului este sit UNESCO, parte a Programului International pentru Geostiinte si Geoparcuri, care reuneste 120 de teritorii din 33 de tari incluse in Reteaua Globala a Geoparcurilor, stabilite in urma unui proces de selectie si validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale si culturale, un program de dezvoltare durabila, un brand care propune o calatorie in timp, in istoria de 4,6 miliarde de ani a Pamantului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc sa participe la renasterea unor comunitati si este taramul de intalnire ce ii reuneste pe toti cei care se simt atasati de valorile traditionale, fie ca sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Dinozaurii pitici descoperiti in Tara Hategului sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului - Geoparc International UNESCO este realizata de Universitatea din Bucuresti.

Stiri ONG, 26 Jul 2016


<< Înapoi
Despre noi   Programe Publicaţii Media Contact
Hartă site
Istoric
Misiune / obiective
Conducerea fundaţiei
Echipa
Premii
Rapoarte anuale
Membră EP
Statistici finanţări
Strângere de fonduri
Finanţatorii noştri
Parteneri
Programe în desfăşurare
Programe finalizate
Cărţi
Broşuri
Apariţii în presă
Parteneri media
Comunicate de presă
Date de contact
Message box
Vizitatori: 5571101